A hagyományos karácsonyi menüsort általában nagyim biztosítja a család számára, nekünk anyuékkal saját ünnepi ételünk a natúr husi és a vaníliakrémes süti. Idén ezeken kívül készítettem muffinokat, tesómmal közösen szaloncukrot és gyömbéres kekszet. Rajongom a gyömbérért, bármilyen takonykórból ki tudja rángatni az embert, pikáns, izgalmas és roppant egészséges. Miután kész lettek a kekszek nővéremmel próbáltuk feldíszíteni őket tojáshabbal. Hát ez az az eset, mikor az összképen csak rontani tudtunk és előkelő helyet foglalnánk el bármelyik olyan képgyűjteményben az internetet, ahol elrontott cukrászati próbálkozásokat vonultatnak fel. Sebaj..a chokitót után szabadon.." ronda és finom".
Nagyon egyszerű linzer tészta az alapja, én ebbe reszeltem bele frissen a gyömbérgyökeret.
Tésztához
- 500 g finomliszt
- 125 g margarin
- 200 g porcukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- fél narancs leve
- friss gyömbér
Díszítés
- 2 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- ételfesték
- fél citrom leve
A lisztet a sóval és a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat a narancslevet majd a kockára vágott margarint belemorzsoljuk a lereszelt gyömbérrel és addig gyúrjuk még szép homogén tésztát kapunk. Érdemes jó minőségű margarint használni, sajnos többször belefutottam abba, hogy nem megfelelő zsiradék miatt töredezett a tészta. Pihentessük hűvös helyen legalább egy órán keresztül. Sodrófával egyenletesen nyújtsuk ki 0.5 cm vastagságúra, szaggassuk ki és tepsiben, sütőpapírom 200 fokon addig süssük amíg szépen megpirulnak.
Díszítéshez felverjük a tojásfehérjéket a porcukorral, és csavarunk bele citromlevet, ettől lesz szép fényes. Ha elég szilárd keverjük hozzá a festéket, majd töltsük habzsákba és ügyesebben mint mi, díszítsük a sütiket.