Macska az ölben

Rozmaringos sült csirkecombok, céklás kölessel

Rozmaringos sült csirkecombok, céklás kölessel

 sam_5629.JPG

Ebédre ma sült csirkecombokat készítettem, céklás kölessel.

Hozzávalók

  • 3 csirke felső comb
  • rozmaring
  • só, bors, kömény
  • római kömény
  • libazsír
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • egy marék köles
  • 3 dl céklalé
  • szójaszósz
  • fél narancs leve
  • fél sárgarépa

sam_5586.JPG

A combokat befűszereztem sóval, borssal, őrölt köménymaggal majd megpirítottam serpenyőben, hogy ropogós kéreg jöjjön létre. Így a sütés során sokkal szaftosabb marad a hús, nem szárad ki ( nagymamám trükkje). Mialatt megpirultak a felső combok, kisült belőlük némi zsír, amibe frissen szedett rozmaringot szórtam. A tepsibe 3 teáskanálnyi libazsírt tettem, egy csipetnyi római köménnyel, felszeletelt vöröshagymával és fokhagymával. Erre kerültek rá a combok és egy deci víz, amiben meg is párolódik a hús. Lefedtem a tepsit alufóliával és 150 fokra előmelegített sütőben sütöttem 1.5 órát. Alacsony hőfokon, sokáig sütve lesz nagyon omlós.

Köretnek szánt kölest céklalében főztem meg. A serpenyőből, amiben sült a hús, kiöntöttem a felesleges zsiradékot, majd ebben főztem meg 3 deci szójaszósszal ízesített céklalében egy marék kölest. Így a sült húsnak az íze is belekerül a köretbe. Alacsony hőfokon, lassan puhára főztem, mikor már majdnem elkészült, reszeltem hozzá sárgarépát. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, meglocsoltam friss narancslével. Érdemes megvárni amíg egy kicsit kihűl, mert a narancslében lévő C-vitamin hőérzékeny.

Miért is jó választás a köles?

A termesztett köles (Panicum miliaceum) mostanában lett újra divat, pár éve még csak a madáretetőkbe szórtuk, szárnyas kis barátainknak. Nagyszüleink idejében elterjedt volt a köleskása, ma mesélte nekem nagymamám, hogy gyerekkorában evett utoljára, jó kis disznótorossal. 

Legtöbbször sült hús mellé krumplit vagy rizst fogyasztunk köretként, pedig érdemes alternatív megoldásokat is kipróbálni, hiszen a változatos étrend alapja az egészséges táplálkozásnak. Manapság egyre többen érzékenyek a glutént tartalmazó ételekre, ilyen esetekre nagyon jó megoldás a köles. Nem tartalmaz glutént, magas rosttartalma segít az emésztésben, lúgosító hatású és alacsony kalóriatartalma miatt diétával is összeegyeztethető.

 sam_5594.JPG

hopp és desszertként a zene majdnem lemaradt..amit készítés közben hallgattam: Miles Kane- Rearrange

Szólj hozzá! Tovább
Rozmaringos sült csirkecombok, céklás kölessel Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • scandinavian interior scandinavian interior
  • Gyömbéres keksz Gyömbéres keksz
  • Christmas pajamas Christmas pajamas
  • turista Pesten turista Pesten
  • Ünnepi frizurák Ünnepi frizurák

A bejegyzés trackback címe:

https://macskaazolben.blog.hu/api/trackback/id/tr598118842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Macska az ölben

Keresés

Friss topikok

Címkék

Címkefelhő

Blogajánló

Kinek kell félnie a NAV támogató eljárásra szóló meghívójától? Manapság sok külföldi befektetéssel rendelkező magánszemély kap levelet a NAV-tól, amelyben meghívják őket, hogy egy úgy nevezett támogató eljárásban való részvételre. Ennek keretében a hatóság a magánszeméllyel szorosan együttműködve szeretne megbizonyosodni arról, hogy a külföldi számlákon tartott… adozasrolerthetoen.blog.hu
blog.hu

Archívum

  • 2016 április (2)
  • 2016 február (4)
  • 2016 január (6)
  • 2015 december (15)
  • 2015 november (13)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

süti beállítások módosítása
Dashboard