Nyáron nagyon népszerűek voltak a különböző gyümölcsöt vagy zöldséget tartalmazó italok. Legtöbben citromos vagy kígyóuborkás vízzel hűtötték magukat. Én is kipróbáltam és tényleg nagyon frissítő, változatos volt. Viszont télen sem szabad elfeledkezni a megfelelő hidratálásról, ilyenkor is meg kéne innunk naponta legalább 2 liter folyadékot. Így egy téliesített változatban gondolkodva, teaalapú frissítőt készítettem, citrom és narancskarikákkal, szegfűszeggel és fahéjjal.
Aki szereti a teákat, annak könnyebb dolga van..hiszen egy nagy bögre, forró teával bekuckózni az egyik legjobb téli program. Megszámlálhatatlan ízű és fajtájú teából válogathatunk, de érdemes odafigyelni, hogy ne csak filteres teákat válasszunk. Influenzaszezonban érdemesebb gyógyteákat inni, bár nem mindenki szereti a karakteres ízüket, különböző trükkökkel javíthatunk rajta.
Megérkezett az első fagy, így leszüreteltem a környéken található csipkebokrokat. A bordó színű, túlérett bogyók már elvesztették fő vitaminjaikat, a narancssárgák pedig még éretlenek. Tehát a gyönyörű vérvörös szemekre koncentráljunk. Csipkebogyóból ( Rosa canina vagy vadrózsa áltermése) készíthetünk teát, lekvárt, olajat, szörpöt vagy akár levest is. Rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz, legfőbb vitaminja a C-vitamin, így bármilyen felhasználása során ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel, mert így tönkretehetjük benne a hőérzékeny C-vitamint. Megtalálható benne B1, B2 és K-vitamint. A csipkebogyóból készült olajat használják sebgyógyításra és irritált bőrfelületre. Enyhe vízhajtó, húgyhajtó így használható vesekő vagy vesehomok kezelésére. A bogyóban található magas C-vitamin tartalom miatt remek immunerősítő, idegnyugtató, stresszoldó hatású.
A mai frissítőmnek a főszereplője a csipkebogyó tea lett.