Nagyon szeretem a mártogatósokat, de legtöbb dolog amit szoktam mártogatni leginkább rántott hús vagy zöldség. Szerettem volna ennél egészségesebbet, de laktatót készíteni. Így esett a választás a kölesre.
Hozzávalók
- köles
- sárgarépa
- vöröshagyma
- füstölt ízesítésű leveskocka
- tojás
- zsemlemorzsa
- só
- tejföl
- majonéz
- só
- petrezselyemzöld
- kakukkfű
- szurokfű
- fokhagyma
A kölest megfőztem háromszor annyi vízben, sóval és a leveskockával. Félidőben felkockázott répát és hagymát adtam hozzá. Mikor elkészült félretettem hűlni, hogy a tojás ne legyen rántotta mikor hozzákeverem. Golyókat formáztam a kölesmasszából, meghempergettem zsemlemorzsában és sütőpapírral bélelt tepsiben ropogósra sütöttem.
A mártásnál a tejfölhöz adtam egy kis majonézt, 3 gerezd zúzott fokhagymát, sót és a kertből frissen szedett zöld fűszereket.