A szójaszósz az ázsiai konyha és ízvilág elengedhetetlen szereplője. Talán nincs is olyan étel amiben ne tehetnénk bele, használhatjuk főzéshez, sütéshez, mártások és levesek ízesítésére. Sokszor só helyett alkalmazzák, remekül feldobja a leghétköznapibb ételeket. Személy szerint én a füstös íze miatt szeretem, ha semmi ötletem egy kalandosabb vacsorához csak megöntözöm a hozzávalókat- legyen az zöldség vagy hús- és indulhat is a főzés. Manapság ma már itthon sem számít nehéznek a beszerzése, a legtöbb nagy áruházban megtalálható a többi nagyon csábító öntet és izgalmas keleti alapanyag mellet.
Rajongom a sült husi-zöldségköret kombinációhoz, így ma elcsattogtam a madarastescóba és vettem mindenféle kedvencet. Sikerült egy hatalmas céklát vadászni, gombával, cukkinivel és répával. Vettem tarját a kutyusomnak és pofátlan módon elcsaltam magamnak két szeletet belőle.
Hozzávalók
- 1 nagy cékla fele
- 3/4 cukkini
- fél vöröshagyma
- 1.5 répa
- 4 fej gomba
- 1 mandarin
- 2 szelet tarja
- 3 evőkanál szójaszósz
Olívaolajon egy serpenyőben kisütöttem a szójaszószba pácolt karajszeleteket, majd pihentettem. A serpenyőben maradt zsiradékba halmoztam a csíkokra összevágott zöldségeket. Egy kis vizet öntöttem alá és lefedtem, hogy párolódjon. Nem hagytam sokáig így, mert roppanósan szeretem. Mikor elkészültek a zöldségek, felaprítottam egy mandarint és összeforgattam a kész körettel. Szerintem a mandarin és a szójaszósz jó barátok, kellemes savanykás ízével felfrissíti a fogást.
Természetesen főzés nem mehet zenehallgatás nélkül. Általában rádiót hallgatok, és szeretném megosztani veletek a mai kedvencet. Bon Jovi: You Give Love A Bad Name